Ne propustite..

AGENCIJE ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE: Ovaj lijek za pritisak izaziva KARCINOM, pacijenti da se ODMAH JAVE SVOM LJEKARU

Lijek koji je u izuzetno širokoj primjeni u Srbiji jer se daje skoro svim pacijentima koji su oboljeli od hipertenzije, a sadrži aktivnu suspstancu hidrohlortiazid, može da izazove takozvani nemelanomski rak kože, posljednje je upozorenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) svim zdravstvenim radnicima u zemlji.

U toj najvišoj instituciji za lijekove u Srbiji savjetovali su da pacijenti koji piju taj lijek prate sve promjene na svojoj koži i odmah obavijeste ljekara ukoliko primijete neuobičajne pojave.

Kardiolozi kažu da taj lijek propisuju, uz ostalu terapiju za liječenje visokog pritiska, oboljelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikament spada u takozvane diuretike, čije se djelovanje ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tijela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.

Mozda Vas zanima ?  Izgleda nevino, ali ona je najveća ROSPIJA horoskopa: Bez grižnje savjesti KRADE MUŽEVE, RASTURA PORODICE…

Prema istim podacima, početna doza za hipertenziju je 12,5 miligrama, a ona se postepeno može povećavati dok se ne postigne željeni rezultat.

Nedavna statistika kaže da u Srbiji od povišenog krvnog pritiska boluje polovina odraslog stanovništva, oko 47 odsto.

Upravo zbog toliko široke upotrebe Agencija je u utorak, zajedno sa nosiocima dozvola za stavljanje tog lijeka u promet, uputila pismo zdravstvenim radnicima o riziku “od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortiazida”.

Mozda Vas zanima ?  Policajac koji je silovao bebu dobio 16 godina zatvora

To su u ALIMS potvrdili za “Blic”, a u obavještenju zdravstvenim radnicima piše da su farmakoepidemiološka istraživanja pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože – bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kod izlaganja visokim kumulativnim dozama tog lijeka.

NASTAVAK PROCITAJTE NA SLEDECOJ STRANICI

Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close