AGENCIJE ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE: Ovaj lijek za pritisak izaziva KARCINOM, pacijenti da se ODMAH JAVE SVOM LJEKARU

 

“Pacijenti redovno da pregledaju kožu”

 

“Pacijente koji primjenjuju hidrohlortiazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lijekovima, potrebno je obavijestiti o riziku od nemelanomskih karcinoma kože i savjetovati im da redovno pregledaju kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija, odnosno povreda kože ili promjena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog ljekara”, stoji u upozorenju ALIMS.
Kako dalje piše u obavještenju zdravstvenim radnicima, sumnjive kožne pojave trebalo bi odmah da se pregledaju, a prema potrebi može da se uzme uzorak takve promjene za histološki pregled.

Osim savjeta lekarima da kažu pacijentima da ograniče sunčanje i izlaganje UV zracima, neophodno je da ljekari “pažljivo razmotre upotreba hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože”.
U ALIMS su podsjetili ljekare da bi trebalo da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lijek Nacionalnom centru za farmakovigilancu ili neželjena dejstva lekova.

NASTAVAK PROCITAJTE NA SLEDECOJ STRANICI

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close