Beogradom HARA OVAJ VIRUS i roditelji se hvataju za glavu: Evo ŠTA MORATE DA ZNATE O NJEMU

Kako navodi dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ “Simo Milošević” na Banovom brdu, ovih dana ima i po deset malih pacijenata sa simptomima stomačnih virusa, dok u ranijem periodu ta brojka nije prelazila četiri, pet.

– Stomačni virus javlja se uglavnom kod dece uzrasta od dve do pet godina, dakle kod onih koji idu u vrtiće, jer se virusi lako prenose u kolektivima. Virus se manifestuje u najvećoj meri kroz uporno povraćanje i to obično u toku noći i ne traje dugo, do dva dana, ali dete i nakon toga oseća mučninu i odbija da jede. Mučninu smenjuje dijareja i grčevi koji obično traju pet do sedam dana. Oko polovine pacijenata sa stomačnim virusnim tegobama ima i temperaturu koja, međutim, nije visoka – objašnjava dr Jonev.

Možda vas zanima…

Nevenka je 11 godina čekala decu, a onda dobila trojke: Lekari su im predlagali da Vuka OSTAVE, a danas je stigla SJAJNA VEST za sve roditelje u sličnoj situaciji
U ishranu dece od 4. meseca uvedite jaja i kikiriki, poručuju AMERIČKI PEDIJATRI, a šta na to kažu naši doktori
Kako kaže pedijatar, ovih dana su registrovane i viroze vezane za gornje disajne puteve, a u manjoj meri i bakterijske upale grla i bronhitis kod pacijenata, praćeni pojačanom sekrecijom iz nosa, kašljem i temperaturom.

– U odnosu na prethodni period imali smo znatno manje pacijenata sa upalom uha, dvoje do troje dece u smeni. Te upale se brzo šire, kreću od nosa i stižu do srednjeg uha – ističe dr Jonev.

U sezoni stomačnih virusa pranje ruku je najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima, jer se on prenosi kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Ukoliko ipak zakačite ovaj virus, da biste pomogli svom sistemu za varenje da se lakše sa njim izbori, pored terapije koja vam je prepisana, potrebno je uvesti i poseban režim ishrane. Najbolje je da jedete kuvani krompir, šargarepu i pirinač, tostiran hleb ili dvopek, neki posan keks, posne supice iz kesice i pijete običnu vodu ili čajeve od nane i kamilice, ali nikako zaslađene. Tečnost treba da pijete u malim količinama da ne biste izazvali gastokolični refleks i ponovo izazvali stolicu ili povraćanje.

R.N.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close