SRBIN U ČIKAGU U PARKU PEKAO PRASE ZA BOŽIĆ! PRIŠLA MU JE POLICAJKA, A ONDA JE USLEDILO VELIKO IZNENAĐENJE

 

Srbi u Americi i pored toga što su desetinama hiljada kilometara udaljeni od rodnog kraja ne mogu da se odreknu svojih običaja, ma koliko to u novoj sredini bilo čudno. Jedan od tih je da se na Božićnoj trpezi obavezno mora naći i prase pečeno na ražnju.

Nabavka prasenceta ide relativno lako, ali kako, a naročito gde ga ispeći. Vlasnici kuća tu su u prednosti jer u garažama prave pecare na gas ili struju, a ponegde i na ugalj, naravno dok to komšijama Amerikancima ne zasmeta.

Kada se iz garaže vije dim to je već dobar razlog da revnosne komšije pozovu i vatrogasce. A u potezanju za gradske i ili državne paragrafe slavljenci često izvuku deblji kraj i vatra mora da se gasi, a sledi velika kazna.

Mozda Vas zanima ?  Ova DIJETA je laka, jednostavna i skida salo BRZINOM svijetlosti prvi rezultati posle 2 dana

A i vlasnicima stanova ne ponestaje ideja samo da se ispoštuje ova srpska tradicija. Sa elekričnim grejačima prasence, doduše manje, ispeče se i na terasi koja po pravilu treba da bude zaklonjena od komšijskih pogleda i podalje od komšija osetljivih na mirise.

Ipak, za prefinjene srpske ukuse, najlepše je prasence pečeno na drva ili na ugalj. Dani oko ovogodišnjeg Božića u najvećem „srpskom gradu“ u Americi – Čikagu, tradicionalno hladnom, bili su neubičajeno topli, proleće kao da je uranilo (najtoplije u poslednjih pola veka).

Mozda Vas zanima ?  Savjeti najboljeg BALKANSKOG TRAVARA kod koga dolaze ljudi iz cijelog svijeta!

Bila je to dobra prilika da se pecare sa prasetom iznesu u parkove, gde se inače preko leta vikendom i praznikom sa društvom založi roštilj. Tako je jedan naš dovitljivi Srbin poranio ovogodišnjeg Badnjeg jutra i pecaru smestio u park, založio vatru, ražanj prikačio na akumulator, pojačao muziku i prepustio se uživanju u srpskoj tradiciji.

koktel.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close