IZDATO UPOZORENJE, POJAVILA SE NOVA EPIDEMIJA: Hara omiljenim srpskim ljetovalištem, zaraženi obično nemaju simptome, a ishod je KOBAN!

sedam dana nakon što britanski Foreign Office svrstao komarce u moguće opasnosti koje vrebaju turiste u Grčkoj, zdravstveni zvaničnici Grčke pozivaju sve koji putuju na odmor u Grčku da primijene mjere za zaštitu od infekcije, s obzirom na nezapamćenu epidemiju bolesti prošle godine.

– Bio je dovoljno slučajeva da bismo znali da je ovo preraslo u problem javnog zdravlja – izjavila je Dani Pervanidu, koja vodi Kancelariju za vektorske zarazne bolesti (bolesti, koje prije nego što dospiju u domaćina, izvjesno vrijeme provode u vektoru – komarac, krpelj i druge vrste insekata).

– Virus su u Grčku donijele ptice-selice i preporučujemo svima da primijene lične mjere zaštite, kao što su odjeća s dugim rukavima, izbjegavanje mjesta sa stajaćom vodom i korištenje mreža i sredstava za zaštitu komaraca – savjetuje Pervanidu.

Mozda Vas zanima ?  PRVO SLOVO TVOG IMENA OTKRIVA TVOJU BUDUĆNOST: POGODILO JE SVIMA, SAZNAJTE ŠTA VAS ČEKA

Prošle godine, u toj zemlji je zabilježen rekordan broj zaraženih virusom Zapadnog Nila (316), pri čemu je devet osoba umrlo.

– Zaraženi ovim virusom obično nemaju simptome. Dok oko 20 posto imaju lakše tegobe, koje liče na simptome gripa (povišena temperatura, glavobolja i bol u cijelom tijelu), samo jedan posto razvija ozbiljnu bolest, saopštava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Međutim, od osoba kojima je u Grčkoj prošle godine otkrivena bolest, čak 243 osobe ispoljavale su simptome neuroinvazivnih bolesti, kao što su encefalitis, meningitis i akutna paraliza.

Mozda Vas zanima ?  SAVETI ISKUSNIH DOMAĆICA: TRIK KOJI SPREČAVA STVARANJE LEDA U ZAMRZIVAČU

 

To je najveća epidemija poslije 2012, kada su zabilježeba 262 slučajeva zaraze, odnosno 35 smrtnih slučajeva. Američka ambasada u Atini izdala je zdravstveno upozorenje i pozvala državljane da preduzmu preventivne mjere – od raščišćavanja područja u kojima se razmnožavaju komarci, do košenja travnjaka i orezivanja žbunja.

Osim u Grčkoj, porast broja slučajeva infekcija virusom Zapadnog Nila registrovan je i u Italiji, Rumuniji i Srbiji. Samo 2018, broj slučajeva zaraze bio je veći nego u prethodnih sedam godina zajedno, prenosi Alo.rs.

novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close