Ne propustite..

Najčudniji nadgrobni spomenici u Srbiji: Fotografija broj 5 će vas do suza nasmijati

SPOMENIK JE PREDMET ILI GRAĐEVINA KOJI SLUŽI POTICANJU SJEĆANJA NA OSOBU KOJA JE PREMINULA ILI NA DOGAĐAJ. NA PROŠLOST PODSJEĆA, KAO TAKAV JE ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO.

Najčešće oblike spomenika smatramo umjetničke predmete kao što je skulptura, vodoskok ili kip stup. Imamo i spomen parkove. A spomenici u obliku kipova koji inače simboliziraju ljude su obično izgrađeni tako da cijelo tijelo prikazuju, bilo da je riječ o simbolu ili stvarnoj osobi. Rade se i poprsja, nisu rijetkost ni reljefi.

Najrasprostranija vrsta spomenika je nadgrobna ploča za preminulu osobu, koja se na groblju nalazi ili izvan njega, u crkvi ili drugo. Često se mogu naći i neki zajednički spomenici ratnicima ili nekim ratnim žrtvama. A spomenici su i mauzoleji, kao i trijumfalna vrata, neki vjerski objekti ili neke druge slične građevine.

Mozda Vas zanima ?  SJAJNE I GUSTE: Od ovog recepta obrve rastu kao iz vode

Mnogi žele da svojim porodicama naprave što bolji spomenik iako mrtvi od toga nikakve koristi nema, prema islamskim učenjima, ne treba se dizati skupi spomenik mrtvacu, dovoljno je samo da označite mjesto groba, nikakve posebne objede i ceremonije osim sahrane ne treba praviti.

Mozda Vas zanima ?  IZDATO UPOZORENJE, POJAVILA SE NOVA EPIDEMIJA: Hara omiljenim srpskim ljetovalištem, zaraženi obično nemaju simptome, a ishod je KOBAN!

U Srbiji su daleko od toga, mnogi su odlučili da naprave prava remek djela svojim pokojnicima od nadgrobnih spomenika. Velike pare su bacili, ne brinu se za dobra djela svojih pokojnika, čovjek treba milostinju udijeliti koji je umro. Uraditi neko dobro djelo za njega, od ovakvih stvari niko nema koristi ako malo bolje razmislimo. Pogledajte nekoliko najneobičnijih spomenika u Srbiji, izazvali su veliku pažnju javnosti.

dobardan.info

Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close