Ostala vam je ČAŠA VODE na stolu PREKO NOĆI? NEMOJTE JE POPITI NI U LUDILU! Evo zbog čega!

čili su nas da je ujutro dobro popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz česme. Ipak, da li ste primetili da ta odstajala voda ima čudan ukus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine, zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

„U vodi koja je preko noći odstajala u čaši nakupile su se bakterije i prašina“

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen dioksida i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na menja svoj hemijski sastav, prenosi Discovery News.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona mijenja ukus. Da vodu ne treba ostaviti da odstoji preko noći u čaši shvatićete kada vas podsetimo da je voda bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine.

To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislite dvaput da li ćete je popiti.

(Izvor: Espreso/Zadovoljna)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close